Cena Quinoy plně odpovídá její výjimečné nutriční hodnotě


Quinoa je velmi výživná a zdravá bezlepková obilovina a dováží se k nám zpravidla z Jižní Ameriky, kde je pÄ›stována v BIO kvalitÄ› na nevyÄerpané zemÄ›dÄ›lské půdÄ›. Je po ní obrovská poptávka a nÄ›kteří pÄ›stitelé v jiných Äástech svÄ›ta se ji snaží rovněž zaÅ™adit mezi běžný sortiment. ProÄ se o ní lidé zaÄali v poslední dobÄ› zajímat?

quinoa s cibulkou

PÅ™edevším se velmi rychle šíří informace zveÅ™ejnÄ›ná Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku NASA, která uvádí, že jde o jednu z mála přírodních surovin, pokrývajících téměř veÅ¡keré podstatné živiny pro pÅ™ežití. Zároveň je velmi lehce stravitelná, snadno se pÅ™ipravuje a mohou ji konzumovat bez obav diabetici, starší lidé i dÄ›ti, nemocní i rekonvalescenti. Máte-li v plánu Quinou vyzkouÅ¡et a dosud jste se s ní nesetkali, můžeme vám ji vÅ™ele doporuÄit.

Jak správně připravovat Quinou

Jedinou její nevýhodou je vyšší obsah saponinů, které způsobují nahoÅ™klou chuÅ¥. TÄ›ch se vÅ¡ak snadno zbavíte spaÅ™ením obilniny horkou vodou. JeÅ¡tÄ› pÅ™edtím ji vÅ¡ak nechte namoÄenou ve vlažné vodÄ›, nejlépe na dvÄ› až tÅ™i hodiny, tím se zbaví antinutriÄních látek a kyseliny fytové a bude lépe stravitelná. Vodu po namáÄení slijte a vaÅ™te ji v nové vodÄ› v pomÄ›ru na jeden díl obilniny dva díly vody. Doba varu na mírném plameni (bez míchání) je pÅ™ibližnÄ› Ätvrt hodiny, vhodné je jeÅ¡tÄ› pÅ™ed vaÅ™ením Quinou osolit.

vařená quinoa

Výhodou Quinoy je neutrální chuÅ¥ový vjem a lze ji tedy dochutit na sladko jako dezertní pokrm, anebo ji využít coby přílohu k luÅ¡tÄ›ninám Äi masovým pokrmům. Může se pÅ™idávat jako zavářka do polévek a výbornÄ› se hodí k různým omáÄkám, podobnÄ› jako rýže nebo jáhly.

Quinoy cena je o nÄ›co vyšší, než u běžných celozrnných obilovin, odpovídá vÅ¡ak její nutriÄní hodnotÄ› a byla by Å¡koda ji z vaÅ¡eho jídelníÄku vyÅ™adit. Zaslouží si více pozornosti už jen proto, že je velmi vydatná a výživná, neobsahuje lepek a má nízký glykemický index.